Maruzsa Zoltán kijelentette: az iskolában nincs helye az erőszaknak. Ez volt a kormány mottója, amikor a kabinet ülésén döntés született, hogy az elmúlt időszakban az oktatási intézményekben markánsan megjelenő erőszakos jelenségekre reagálni kell.
 
Rámutatott: azokon a helyeken léptek szolgálatba az iskolaőrök, ahol a továbbképzés, az iskolapszichológus, a szociális munkás, a tantestület eddigi munkája nem volt elegendő a rend teljes körű fenntartásához.
 
Az iskolaőr olyan személy, aki sokkal több mint egy portás, de nem rendőr - fogalmazott. Az államtitkár nyilvánvalóvá tette: az iskolaőröket speciális képzésen arra készítették fel, hogy az iskolai közegben fegyverhasználat nélkül pusztán a jelenlétükkel fenn tudják tartani a rendet.
 
Emlékeztetett: abban teljes egyetértés volt a parlamenti pártok között, hogy az iskolában nincs helye az erőszaknak. Nem célvitáról, hanem eszközvitáról van szó - utalt arra, hogy az ellenzék részéről éles kritika érte az elképzeléseket.
 
Maruzsa Zoltán kitért arra is: az iskolaőrök olyan helyszíneken kezdenek szolgálatot, ahol azt az intézményvezető ezt kezdeményezte. Eddig 423 helyszínen kezdték meg az iskolaőrök a tevékenységüket, további 55 helyszínre a toborzás, képzés folyamatban van.
 
Kérdésre elmondta: későbbiekben igény esetén az iskolaőri szolgálat kibővülhet a nem állami intézményekben is.
 
Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a biztonságérzet növelését, a prevenciót és a konfliktuskezelés hatékony támogatását jelölte meg annak indokaként, hogy kapcsolódtak a programhoz.
 
39 szakképzési centrumban 185 szakképzési intézmény jelezte szándékát, hogy részt venne a programban - ismertette, reményét fejezve ki, hogy ez a kör bővülni fog a jövőben.
 
Az intézmények vezetőinek előzetes tájékoztatása megtörtént, figyelembe vették az ő észrevételeiket is - jelezte a helyettes államtitkár.
 
Töreki Sándor bűnügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy másfél hónap állt rendelkezésükre, hogy egy teljesen új szervezetet hozzanak létre.
 
Ismertette: az  iskolaőrök tanítási időben teljesítenek szolgálatot, sajátos jogokkal vannak felruházva, és rendelkeznek kényszerítő eszközzel, így bilinccsel, gumibottal és könnygáz spray-vel. Utóbbiak használatára csak kiemelten indokolt esetben kerülhet sor.
 
Tevékenységük a pedagógusok, nevelők, oktatók munkájának biztosítása, a személyüket érő támadások megelőzése. Nevelési-oktatási kérdésekben javaslatot nem fogalmazhatnak meg, kizárólag a biztonsági kérdésekbe szólhatnak bele. Az iskolaőr nem rendőr, nem állít elő, ne fog el, nem hallgat ki, és a rendőr sem iskolaőr - rögzítette. Az iskolaőrök egyenruhában végzik a munkájukat, szolgálati igazolványuk, jelvényük van.
 
Töreki Sándor közölte: 1409 jelentkező volt az iskolaőri pozícióra, nagyon szigorú és következetes kiválasztási folyamat zajlott, amelynek eredményeként a jelentkezők kétharmadát kirostálták. A kiválasztott leendő iskolaőrök 31 képzési helyszínen pedagógiai, pszichológiai és rendőri ismeretek tárgykörben kaptak képzést.
 
Összesen 478 intézményben lesz iskolaőri szolgálat a jelenlegi adatok szerint; 55 intézményben nincs betöltött pozíció Budapesten, Pest megyében, Bács-Kiskun megyében. A toborzás továbbra is folyik, és remélik, hogy szeptember végére minden iskola igényét ki tudják elégíteni.
 
Jelezte: minden érintett intézményt felkeresnek az ősz során, és tájékozódnak az első tapasztalatokról.